Spouwmuurisolatie

  • Tot 40 procent minder warmteverlies
  • Laagdrempelige vorm van isolatie
  • Meer comfort
Offerte aanvragen

Spouwmuurisolatie bij jou thuis

Bij Greenchoice helpen we onze klanten graag met het bijdragen aan een duurzamer Nederland. Isoleren is een effectieve manier om hieraan bij te dragen. Spouwmuurisolatie is een populaire vorm van isoleren, waarbij – je raadt het al – de spouwmuur van je woning geisoleerd wordt. Wij leggen je hieronder uit wat spouwmuurisolatie precies is, hoe een spouwmuur isoleren exact werkt én wat in het geval van een spouwmuurisolatie de voordelen zijn. 

Maar eerst – de spouwmuur. Een term die zelfs onder veel huizenbezitters relatief vaak tot de verbeelding spreekt. Het is een muur van een huis dat bestaat uit twee delen. Deze bouwstijl is behoorlijk vaak toegepast op een fors deel van de Nederlandse huizen van 1920 en later. 

Het betekent in de praktijk dat er in wezen twee muren zijn: de binnen- én de buitenmuur. Daartussen valt dus een tamelijk loze ruimte die we de spouw noemen. De binnenste van de twee muren wordt ook wel de spouwmuur genoemd. De buitenmuur? Die blijft gewoon de buitenmuur. 

Verduurzaam je huis
Inhoudsopgave

Wat is spouwmuurisolatie, hoe bespaar je ermee en wat zijn precies de voordelen? 

De spouwmuur zorgt ervoor dat de warmte in jouw huis beter behouden blijft. Althans. Dat is de bedoeling. Als deze niet goed is geïsoleerd, is dat dus niet het geval. Dan blijft de lucht in de spouw koel, waardoor de spouwmuur koude lucht afgeeft aan – laten we zeggen – je woonkamer. Dat zorgt dus voor minder behoud van warmte en een minder goed geïsoleerde woning.

Sterker nog: een niet-geïsoleerde muur resulteert tot wel 40 procent aan warmteverlies. De daadwerkelijke percentages hangen af van de woning in kwestie, maar toch, dat zijn behoorlijke aantallen.

Energiebesparing is daarmee het allerbelangrijkste voordeel van deze vorm van isolatie. Daarnaast zorgt het ook voor meer comfort in je woning. De zomers binnenshuis zijn niet langer bloedheet, de winters niet langer ijskoud.

Een bijkomend voordeel is het feit dat spouwmuurisolatie ook nog eens zorgt voor minder geluidsoverlast. De gebruikte isolatiematerialen dragen namelijk bij aan het dempen van herrie van buitenaf.

Wanneer is spouwmuurisolatie iets voor mij? 

Spouwmuurisolatie is niet voor alle huizenbezitters even interessant. Sommige woningen zijn namelijk al standaard voorzien van isolatiemateriaal tussen de binnen- en buitenmuur. Het gaat dan om woningen na 1976. 

Dat maakt spouwmuurisolatie met name iets voor de bewoners van huizen die tussen 1920 en 1976 zijn gebouwd. Wil je desondanks weten of jouw woning überhaupt een spouwmuur heeft? Check dit aan de hand van je voor- of achterdeur. Is je deur dikker dan 24 centimeter? Dan is de kans groot dat er sprake is van een spouwmuur. Is dat niet het geval? Dan denken we dat je niet hoeft te isoleren, omdat er simpelweg niets te isoleren valt. 

Welk soort isolatiemateriaal kies je?

Er zijn verschillende soorten spouwmuurisolatie. Welk materiaal het meest geschikt is voor jouw woning hangt van de eigenschappen van de muur, waarbij de dikte van de muur een belangrijke factor is. Veelgebruikte materiaalsoorten zijn wol, parels en PUR. Al deze materialen staan bekend om hun hoge isolatiewaardes. De isolatie wordt altijd aangebracht door onze isolatie expert. De expert bekijkt welk materiaal het best bij jouw situatie past.

Hoe plaats je spouwmuurisolatie? 

Het isoleren van de spouwmuur is de goedkoopste en makkelijkste manier om je huis te isoleren. De ruimte tussen je binnen- en buitenmuur wordt opgevuld met een isolerend materiaal. Hiervoor worden kleine gaatjes gemaakt in de voegen van de buitenmuur, zodat de muur opgevuld kan worden. Daarna worden de gaatjes secuur afgedicht.

Deze vorm van isolatie kost meestal minder dan één dag.

Wat kost spouwmuurisolatie? 

Het is vrij lastig om een concreet kostenplaatje voor het plaatsen van spouwmuurisolatie te geven. Dat hangt tenslotte af van verschillende factoren. Het type woning bijvoorbeeld, het aantal vierkante meters, het feit of de spouwmuur in kwestie al dan niet vervuild is, en tot slot de materiaalkeuze. Daarnaast krijg je soms ook te maken met aanvullende kosten, zoals de huur van een steiger wanneer jouw gevel erg hoog is. 

Gemiddeld genomen kost het isoleren van een spouwmuur van een tussenwoning rond de €1.400,-. Heb je een hoekwoning of twee-onder-een-kapwoning? Houd dan rekening met een budget van €3.000,-.

De kosten per vierkante meter komen neer op zo’n 20 tot 35 euro per vierkante meter. 

Subsidies voor spouwmuurisolatie

Je spouwmuur isoleren is goed voor het leefgenot in je woning en voor de portemonnee, maar het kost wel geld. De overheid en sommige gemeentes hebben daarom verschillende subsidies om het minder duur te maken. Eén van die subsidies is de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing), die beschikbaar is voor mensen met een koopwoning.

Maar er zijn vaak nog veel meer opties. Daarom hebben we een Subsidiehulp voor je! Bekijk je opties en ontdek wat er mogelijk is.

Natuurvriendelijk isoleren

Het isoleren van je huis kan soms gevolgen hebben voor dieren, zoals vleermuizen die in spouwmuren wonen. Gelukkig werken wij samen met partners die op een natuurvriendelijke manier isoleren. Hierbij krijgen de dieren eerst de kans om weg te vliegen voordat het isolatieproces begint. Vervolgens zorgt het isolatiebedrijf voor nieuwe schuilplaatsen voor de dieren.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het aanbrengen van spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie wordt meestal binnen een dag aangebracht.


Heeft dit antwoord geholpen?
Waarom moet je je spouwmuur isoleren?

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor spouwmuurisolatie. Je hebt meer comfort in je woning doordat de warmte beter wordt vastgehouden. Hierdoor verlaag je je gasverbruik, waardoor je veel kan besparen op de energierekening en minder CO2 uitstoot . Daarnaast levert het een waardevermeerdering van je woning op en krijg je een beter energielabel.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat kost spouwmuurisolatie met m2?

De kosten van muur isolatie zijn afhankelijk van het isolatiemateriaal, de breedte van de spouw en het aantal vierkante meters. Om een goede prijsindicatie te geven komt onze isolatiepartner bij je langs. Zij boren een klein gaatje in de muur en kijken in de muur met een endoscoop. Hierbij controleren zij of er al isolatiemateriaal aanwezig is en of de spouw schoon is.


Heeft dit antwoord geholpen?
Welke soort isolatiematerialen zijn er voor mijn spouwmuren?

Er zijn drie soorten populaire isolatiematerialen om de spouwmuur mee te isoleren: minerale wol, parels en PUR-schuim.


Heeft dit antwoord geholpen?

De stap nemen naar een energiezuinige woning met isolatie?

Binnen een week neemt onze isolatiepartner contact met je op voor een vrijblijvende offerte

Offerte aanvragen