Je woning wordt beschermd tegen weersinvloeden door je gevel, isolatie is daarom een van de meest effectieve manieren om te besparen op energie. Door je buitengevel te isoleren, blijven de kou in de winter en warmte in de zomer buiten. Je bent dan minder kwijt aan verwarming. Bovendien draag je door minder te stoken bij aan een beter milieu. Win-win dus.
Er zijn verschillende manieren om gevelisolatie te realiseren. Wat de meest geschikte manier is voor jouw woning hangt af van verschillende factoren. Veel huizen hebben spouwmuren. Dit zijn dubbele muren met ruimte ertussen. Deze vind je vooral in woningen die tussen 1920 en 1976 gebouwd zijn. Door isolatiemateriaal in deze tussenruimte aan te brengen, verlies je minder warmte of koele lucht uit je woning. Materialen die veel voor spouwmuurisolatie gebruikt worden, zijn bijvoorbeeld purschuim, EPS-parels en isolatiewol (glaswol of steenwol). Heb je een enkele buitenmuur, dan kun je deze aan de buitenkant isoleren. Als je de gevel niet kunt isoleren aan de buitenkant, dan is het plaatsen van een voorzetwand aan de binnenkant van de muur ook een mogelijkheid. Daarmee verlies je wel wat ruimte in je woning.
Als je een beetje handig bent, kun je zelf je buitengevel isoleren. Je brengt dan een laag isolatiemateriaal aan op de buitenmuren. Daarna werk je het weer netjes af. Je hebt daarbij de keuze uit verschillende materialen, zoals stucwerk (sierpleister), steenstrips en gevelbekleding (hout, kunststof of cementplaten). Je huis ziet er dan ook weer fris uit. Veel mensen vinden hun buitengevel isoleren en bepleisteren echter een te grote klus en besteden dat liever uit. Ook spouwmuurisolatie kun je beter aan een professional overlaten. Je moet namelijk op specifieke plaatsen gaatjes boren en hebt speciale apparatuur nodig om het isolatiemateriaal tussen de muren aan te brengen.
Een andere manier om je gevel te isoleren, is door het toepassen van een verticale groene muur. Door planten op een rek langs de buitengevel te laten groeien, kunnen kou en warmte je woning minder goed binnendringen. Wil je je woning nog beter isoleren op een mooie en milieuvriendelijke manier? Ook groendaken zijn een prima manier om warmte en kou buiten te houden. Bovendien nemen al die planten ook nog eens CO2 op. En het fleurt je straat op, zo’n muur of dak vol groene planten.
Nu de voordelen zo duidelijk zijn, overweeg je vast om je woning beter te isoleren. Maar wat gaat gevelisolatie je kosten? De kosten van spouwmuurisolatie liggen op 1000 tot 3000 euro per woning. Deze investering verdien je in 2 tot 5 jaar terug. De goedkoopste vorm van gevelisolatie is door voorzetwanden tegen de binnenkant van de muren te plaatsen. Dat kost zo’n 15 tot 30 euro per m2. Het bekleden van de buitenmuren met hout, kunststof of sierpleister is ongeveer 2 tot 3 keer zo duur als voorzetwanden. De kosten van buitengevelisolatie komen daarmee gemiddeld op 19.000 euro per huis. Een flinke investering dus.
Het goede nieuws? Je zit er heerlijk warm bij en bespaart gemiddeld 850 euro per jaar op je energierekening. Bovendien zijn er allerlei subsidies beschikbaar voor mensen die hun woning willen isoleren. Meer informatie hierover vind je in de Subsidiehulp.